събота, 4 април 2015 г.

"Отровни номера", измама с пропуснато повикване или телефонните измами в Испания

В тази статия може да научите повече за петте най - използвани метода за телефонни измами в Испания.Това са: измама с пропуснато повикване, фалшиви предложения за работа, програми със зловреден код, конкурси и сваляне на софтуер с премии и отровни номера.
Близо 40 000 жалби се получават на година в OCU по една и съща причина - телефонни измами, най - вече за мобилни телефони. Измами генериращи милиони € на многобройните собственици на процъфтяващият бизнес, вървящ паралелно с все по - силното навлизане на смартфоните в нашето ежедневие.
Измама с пропуснато повикване
Получавате пропуснато обаждане (в България е познато още като "еврейски SMS" или "стреличка"), на което ако се отговори, обаждането се отклонява към скъпо тарифен номер от типа 806, 807, 906 или 907 (в някои случаи само обаждането струва 4€). Практиката често е след това да се получи SMS информиращ за получена пратка в пощата и за да се изпрати на адреса трябва да се върне с друг SMS от типа Премиум.


Оферти за работа
В разгара на кризата с работните места в Испания това е още един метод за измама. Получава се обаждане или SMS с предложение за работа. Заблудата идва с това, че трябва да се обадиш за повече информация на високо тарифен номер, но вместо "обадете се на 807 ХХХ ХХХ" се казва примерно "обадете се на 80 7ХХ ХХХХ" при което много хора се хващат на уловката. При обаждането се завързва един дълъг разговор при който най - накрая уговорката е че "ще се обадят". От Panda Security информират също така, че са зачестили случаите на "автоматичен чат" чрез така наречените SMS Premium където машина може да генерира SMS в продължение на часове имитирайки предполагаем познат, който не иска да се разкрие веднага - "Здрасти. Какво правиш? Забрви ме вече. Позна ли ме коя съм?" и т.н. Примерът по - долу е от Испания, но е добре да се знае схемата и да няма неприятни изненади.
Програми със зловреден код
Случаят е с програма съдържаща зловреден код, който без оторизиране праща SMS или реализира обаждания от телефона, а докато не се получи фактурата това остава скрито. Самото сваляне и инсталиране на програмата най - вече се разпространява по форуми и съмнителни сайтове, но последният случай с WhatsApp и опцията за разговори се разпространяваше в началото през Google Play. По долу вижте пример за такава измама. Приемането на тази покана инсталира зловреден софтуер, според Panda Security
"Отровни номера"
В много случаи не става въпрос за измама, а просто агресивна реклама, но в крайна сметка това е съпоставимо със спамене, което в САЩ е престъпление. Понякога проблема се решава просто с блокиране на номера или вписване в "черен списък за отхвърляне". В други случаи обаче обаждането е от скрит или частен номер.
Конкурси и сваляния с "премии"
Тук се отнася за SMS уведомяващи за участие в томбола или сваляне на филм или програма. За целта обаче трябва да запишеш код, който получаваш след като пратиш SMS с твоя номер, което обаче е всъщност абониране за периодично изпращане на SMS по много скъпа тарифа, без за това да си даваме сметка.
Инфо за Испания

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Брояч

Flag Counter