петък, 14 май 2021 г.

Индра - Големият брат, който създава оръжия и администрира медицински отчети

Следващият материал е съставен въз основа на материали от испански итернет информационни портали

Когато пътуваш в автобуса и свържеш телефона си с WIFI мрежата на превозното средство - там е Индра. Когато в боницата личният лекар провери твоята медицинска история - там е Индра. Когато дрон прелети над Афганистан, когато подводница засече непознат обект, когато видео камера в квартала където живееш те запише, когато плащаш такса на магистралата или даваш своя глас на изборите - там е Индра. 
 Дейноста на най-голямата технологична компания в Испания се простира от сателити, обществени проекти, консултации и процеси свързани с всякакви дейности във всички сектори.
През 2017г. Съвета на Директорите на компанията приема стратегически план 2018-2021, въз основа на който Индра се разделя на две основни подразделения - ТРАНСПОРТ И ОТБРАНА, от от своя страна се състои от Сигурност и Трафик и ИНФОРМАЦИОННИ ТЕХНОЛОГИИ (ИТ), който от своя страна е разделен на Енергия и Индустрия, Финансови услуги, Телекомуникации, Публична администрация и Здравеопазване.
62% от приходите на Индра през 2018 идват от Цивилни технологии, ИТ сегмент, чието търговско име е Minsait. Несъмнено голям дял от печалбата, който обаче не може да се сравнява с това което носи производството на оръжие и Сигурност и Транспорт, които са много по-рентабилни, но дават 38% от печалбата. Според проучване на DELOITTE печалбата преди облатане с данъци от ТРАНСПОРТ И ОТБРАНА за 2018 се е повишило с 16,8% срещу повишение от 9% за ИНФОРМАЦИОННИ ТЕХНОЛОГИИ. 

Печалба по департаменти за 2018

Може би за това Индра инвестира толкова много в Отбранителния сектор. Според DELOITTE за 2018 технологичният гитант инвестира в сектора близо 142 млн. евро. За сравнение през предходната година инвестициите са 132,5 млн евро. 
 Според Minsait от 1978 г. (24 години преди да се роди Индра в съвременния си вид) до сега е участвала в 400 изборни процеса на 40 държави. Някои от тях са изборите в Аржентина през 1995, на които Карлос Менем казва "Аз или тоталния хаос" , след което бива преизбран, изборите в Колумбия през 2018 и изборите в Ирак през 2014. Индра участва в почти всички избори в Испания, включително тези през Април и Ноември 2018г.
 В сферата на здравеопазването компанията участва в 5800 болници и лечебни заведения. Сред тях са лечебните заведения в Андалусия, Бахрейн, Колумбия и др. Също Индра е отговорна за издаването на електронна рецепта в Мадридската провинция.
    Индра е един от основните мотори на идеята smart sity, която през 2013 оглави консорциум превърнал А Коруня в "интелигентен град"срещу 11,2 млн. евро (80% от тях финансирани от Европейски фондове за развитие). В началната фаза на този проект фокусирането е било основно върху програми за смартфони - културна програма, развлечения в града и "Обогатена реалност". В последствие се прибавят информация за бензинодтанции, общински велосипеди под наем, денонощни аптеки. Проекта е базиран на платформата SOFIA  и разработен първоначално от НОКИА.
Инфо за Испания

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Брояч

Flag Counter