четвъртък, 27 декември 2018 г.

От постоянна резиденция до изпит по испанизъм. Стъпки за получаване на испанско гражданство

Да се превърнеш в испанец това е цяла одисея - време, пари и бумащина. Процедурата за получаване на испанско гражданство чрез пребиваване е от 2015 година. Този закон влиза в сила на 6 Ноември преди три години и задължава преминаването на изпит за познания по испанска култура и конституция, а за неиспаноговорящите също така и изпит по испански. Сред нововъведенията е и задължителното произнасяне до 12 месеца, но това не се спазва, тъй като желаещите са толкова много, че системата не може да смогне. Молбите чакат с години да бъдат разгледани, което прави процеса бавен и разочароващо неприятен.
Кандидатите трябва да са живели в продължение на 10 години в Испания легално и без прекъсване, гласи закона. Има изключения например за бежанците, за които този срок е 5 години, а тези от латиноамериканските държави, Филипини, Андора, Екваториална Гвинея и Португалия могат да започнат да уреждат документите си след 2 години пребиваване. Също така за тези които са родени в Испания или са в брак с испанец или испанка могат да сторят това след година.
Желаещите представят молба заедно с куп документи, начело с такива които доказват, че може да се кандидатства по съкратена процедура. Останалите документи са паспорт, документ за платени 102€ за започване на процедурата, акт за раждане и свидетелство за съдимост.
Сред изпитите са такива за интеграция в испанското общество - първият е за културни и конституционални познания (CCSE), а вторият е по испански език (DELE A2). Провеждат се от Институт Сервантес и в случай, че не се издържи първият не е нужно повторно заплащане, а ако не се издържи вторият е нужно да се заплати таксата отново.
Първият изпит струва 85€ и се състои от 25 въпроса от които трябва да се отговори правилно поне на 15. Тези въпроси са част от наръчник с 300 въпроса и упътване от почти 100 страници.40% от въпросите са от културен характер и засягат испанизма, а 60% са от конституционален и административен характер.
Вторият изпит струва 124€ и удостоверява познанията по испански език. Нивото А2 е най ниското, но много хора се жалват от това че е доста трудно за издържане. Изпитите са писменни, аудио и разговор, който може да продължи с часове.
От 30 Юни 2017 молбите могат да се пращат по Интернет. Това спестява много време и опашки и гарантира получаване на входящ номер.
Ако кандидатът не е получил отговор до една година след подаване на документите, може да обжалва пред Националния съд (Audiencia Nacional), но това ще му коства около 1000€ за адвокати, такси и т.н.
от 20 minutos

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Брояч

Flag Counter