понеделник, 15 април 2019 г.

Ниските пенсии принуждават пенсионери все по - често да живеят в споделени домове

* Исидро на 72 години живее с още две жени и един мъж, също пенсионери в Споделени Места.
* Пенсионерите живеещи в споделени домове вече са 2.06%
Пенсионери с пенсионери, пенсионери със студенти или пенсионери с обикновени работещи вече съжителстват все по - често. Хората които не могат да си позволят да плащат домашните разходи са принудени да търсят алтернативни начини за това.
 Към 1 Януари 2018 година в Испания е имало близо 8 908 151 жители над 65 годишна възраст. 43% от домовете споделени от различни хора са от подобен тип. Много възрастни жени са принудени също да отдават под наем стаи от домовете си, за да могат по този начин да намалят разходите за ток, газ, вода и т.н, а и така избягват самотата.
пенсионери от Валенсия живеещи в Hogares compartidos (споделени домове)
70% от пенсионерите имат своята пенсия, като единствен доход, а 38% от тях получават под 750€ на месец. 
 Във Валенсия организацията Споделени домове набира сила. Досега в употреба са включени 9 жилища и още едно което ще стартира всеки момент. За решаване на дребни проблеми на пенсионерите, организацията разполага с "доброволни наблюдатели" които посещават всеки дом по един път месечно, съвместно с младежи доброволци.
 Всички жилища разполагат с асансьор, оборудвани кухня и баня, както и най - необходимите мебели. Наем в такова жилище възлиза на 170€ с включени разходи. Разбира се търсенето е много по - голямо от предлагането, но организацията прави всичко възможно да намира хора които са готови да споделят дома си по този начин.
По материали от 20 minutos

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Брояч

Flag Counter