неделя, 21 април 2019 г.

Всичко което трябва да знаем за задължителния стикер за циркулиране в Мадрид

* Водачите които не са поставили стикера на видимо място ще се санкционират с глоба до 100€.
На 24 Април 2019 влиза в сила задължението за поставянето на стикер за емисиите на всеки автомобил циркулиращ в Мадрид.Тази мярка за намаляване на вредните емисии от автомобилите беше одобрена преди 6 месеца и сега влиза в сила.
 По този начин всички автомобили които имат зачислени такива стикери ( с изключение на бензинови автомобили произведени преди 2000 г., дизелови преди 2006г. и мотоциклети производство преди 2000 г.) трябва да ги носят поставени на видимо място (почти всички го залепват отдясно и долу на предното стъкло), както испанските автомобили, така и чуждестранните.
 Водачи които нарушават това правило, ще се санкционират с най-ниската глоба (100€). Стикерите разделят автомобилите на няколко категории:
- 0 замърсяване - (син стеиер) електрически и хибридни зареждащи се от мрежата
- ЕСО - (зелено син стикер) хибридни без възможност за зареждане от мрежата
- С - (зелен стикер) бензинови автомобили и микробуси произведени между 2000 и 2014 и дизелови произведени между 2006 и 2014 година.
- В - (жълт стикер)

Кметството в Мадрид използва тази класификация на превозни средства, когато прилага протокола за защита на въздуха против замърсяване в испанската столица.
Във вторият вариант на ограничение за движение по централните улици ( от околовръстното М-30 навътре) не допуска автомобили и мотоциклети без стикер. При вариант 3 тази забрана се отнася за цял Мадрид, при вариант 4 забраната за движение включва и тези от категория "С", а при петият вариант се включват и тези със тикери "В".

Осевн това в същинския център на Мадрид, нямат право да циркулират автомобили без стикер, а категории "В" и "С" могат да влизат в центъра само ако паркират на закрит паркинг, тези от категория "ЕСО" пък могат да циркулират и паркират където си пожелаят до 2 часа.
 При всичко това превозни средства на живущи в центъра, търговски, куриерски и други се ползват различни привилегии и изключения от тези правила.
Стикерите могат все още да се закупят срещу 5€ от пощата, предоставяйки документите на автомобила и личните документи на водача. Някои сервизи за автомобили също продават стикери. 
По материали от 20 minutos

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Брояч

Flag Counter